Stap voor stap starten met imedu
Je account is geactiveerd en je hebt de eerste stappen al genomen, maar wat nu?
Iedereen heeft zijn eigen redenen om imedu te proberen, maar met onderstaande aanpak leer je de mogelijkheden van het platform stapsgewijs kennen.
Ook al zijn niet alle stappen relevant, het kan toch helpen om ze te doen zodat je alle mogelijkheden in een logische volgorde kunt ervaren.
1. Volg de automatische introductie en verken de oefenruimte
Bij het aanmaken van je account krijg je een automatische introductie. Mocht je die nog niet hebben afgemaakt, herstart deze dan als volgt:
- Klik op 'Instellingen' rechtsboven in de menu-balk.
- Kies 'Introductie herstarten', beweeg je muis over de afbeelding en klik door alle uitleg.
- Aan het eind van de introductie kom je in een oefenruimte die de basis van het bewegen in een virtuele ruimte uitlegt.
- Tip: vergeet niet de 'Guide' te openen als je in de virtuele ruimte bent, hier vind je ook altijd extra hulp.
2. Maak je eerste ruimte, en plan je eerste sessie
Tijd om een eigen ruimte te maken! Het gaat nu vooral nog even om het proces en het ervaren van de virtuele omgeving, dus maak je niet teveel zorgen om welke ruimte je kiest.
- Ga naar 'Ruimtes / Bibliotheek' en klik bijvoorbeeld op de 'Lounge' onder 'Ontmoetingen en presentaties'
- Zodra je de details van de ruimte ziet, klik je op de 'kopieer deze ruimte'-knop. De ruimte wordt nu gekopieerd naar jouw account (en verschijnt onder 'Mijn ruimtes').
- Zodra de kopie gereed is kun je direct door met het instellen van de nieuwe ruimte, maar laat deze nu maar even voor wat die zijn. Sla de ruimte op en zoek hem op onder 'Ruimtes > Mijn ruimtes'.
- Betreed de ruimte met de knop 'Bezoeken'. Je kunt nu vrij experimenteren, bijvoorbeeld met het plaatsen van je eigen content.
- Ga terug naar de ClassManager en open de 'Planning' om een sessie in deze nieuwe ruimte te plannen.
- Klik op 'Plan een sessie'. Een sessie is een geplande afspraak waarbinnen anderen toegang krijgen tot jouw ruimte, simpelweg via een gedeelde link en PIN code. Zet bij het instellen van de sessie de starttijd iets terug in de tijd, zodat de link al direct geldig is.
- Je kunt aan het eind de uitnodiging kopiëren. Test nu eerste even de uitnodiging alsof je een deelnemer bent. Gebruik daarvoor een 'incognito'-venster van je browser om de deelnamelink te openen.
Let op: als je met twee vensters in de ruimte zit, kan het gaan 'zingen'. Zet daarvoor de microfoon in beide ruimtes op 'mute'.
🙋🏻 VR bril of laptop?
imedu is zowel te gebruiken met VR bril of laptop, en iedereen die meedoet aan een sessie kan kiezen wat hij of zij gebruikt. De interactie en navigatie met een headset werkt wat anders (zie de helpdesk voor een volledig overzicht van de bediening)
In de praktijk werkt het het makkelijkst om te starten met laptop toegang, en VR headsets vooral te gebruiken voor ervaringen waar dat nuttig is.
Je kunt bij het plannen van een sessie aangeven of je een speciale link wilt toevoegen voor VR headset gebruikers. Standaard staat deze uit.
3. Organiseer een virtuele meeting met één of meerdere collega's
Nu je weet hoe je een ruimte opzet en iemand uitnodigt, is het tijd om anderen uit te nodigen.
- Volg dezelfde stappen als in punt 2, maar stuur de link nu naar één of meerdere collega's
- Het werkt het beste als je niet bij elkaar in dezelfde ruimte bent. Wel kan het handig zijn om de eerste keer en extra communicatiekanaal open te hebben (bijv. teams, telefoon). Soms hebben gasten bijv. moeite met de audio instellingen.
- Experimenteer met de navigatie en alle mogelijkheden en instellingen die je vindt in de menubalk.
Tip: de 'megafoon knop' in de balk maakt je als organisator verstaanbaar door de hele ruimte. En klik op 'People' om alle deelnemers te zien, en iedereen bij je te roepen.
4. Organiseer een interactieve teamactiviteit
Nadat je meerdere testsessies hebt georganiseerd, beginnen we met een eerste teamactiviteit: een 'brainstorm sessie'. Ook als je meer geïnteresseerd bent in virtuele excursies, is het toch goed om deze oefening te doen, aangezien de interacties ook in virtuele excursies kunnen worden gebruikt.
- Ga naar de Bibliotheek en kies de 'Outdoor trainingruimte' uit de collectie 'Teamactiviteiten'
- Sta nu wel even stil bij de kenmerken van de ruimte. Pas de titel en omschrijving aan bijvoorbeeld naar 'brainstorm sessie' of 'virtuele workshop'.
- Klik daarna op de tab 'Materialen en opdrachten'. Hier kun je de inhoud van vaste schermen en andere objecten in de ruimte eenvoudig aanpassen.
- Open het hoofdscherm ('Main screen') en upload hier een PDF presentatie. (Je kunt overigens ook je scherm delen in een ruimte, maar dat leggen we later uit. )
- Herlaad nu de virtuele ruimte (als hij nog open stond in een ander tab-blad), of betreedt hem opnieuw. Het hoofdscherm toont nu de PDF presentatie die je hebt geupload.
- Verken de aparte 'break-out kamers' waar je stemgeluid niet buiten hoorbaar is, en probeer bijvoorbeeld ook eens notities op het grote whiteboard te plakken.
Nadat je deze oefening hebt gedaan, kun je ook een andere teamactiviteit uit de bibliotheek starten, zoals de escape-room. Ook voor deze teamactiviteit kun je alle puzzels en opdrachten in de ruimte aanpassen via tab 'Materialen en opdrachten'.
5. Maak een virtuele excursie
Behalve voor de wat meer 'kant-en-klare' teamactiviteiten, kun je virtuele ruimtes ook gebruiken voor interactieve leer- en ontdekruimtes. De ruimtes die je tot nu toe hebt gebruikt hadden geen of weinig extra 'content'. In deze stap gaan we een ruimte inrichten met externe leermaterialen.
- Ga naar de Bibliotheek > Excursies en zelflerende ruimtes en maak een kopie van het 'Kunstgalerij'
- Bekijk de algemene instructie voor het inrichten van ruimtes, en lees ook deze andere artikelen in onze helpdesk
- Kies dan een thema en richt je museum in met afbeeldingen, 3D objecten en andere informatie.
- En plan tenslotte een sessie om je ruimte te testen met anderen !
Met deze stappen heb je de meeste basisfunctionaliteiten van imedu verkend. Als je verder wilt gaan met het ontwerpen van je eigen ruimtes of 3D content, zijn er verschillende manieren.
- Verdiep je verder in het zelf ontwerpen van ruimtes
- Bekijk daarvoor de imedu design workflow in de helpdesk, en de introductie van de Spoke editor. Hier kunnen we ook helpen met workshops en (online of fysieke) trainingen.
- Laat ons helpen nieuwe ruimtes en interacties te maken! Op basis van jouw wensen kunnen we maatwerkruimtes maken, of bestaande ruimtes aanpassen, van een simpele aula tot een volledig interactieve ervaring! Neem hiervoor contact op.
Veel succes, en bij vragen kun je ons altijd bereiken via de gele help-knop in imedu, of via hello@imedu.io !