imedu design workflow ​

imedu biedt vele mogelijkheden om je eigen ruimtes te creëren. Van het werken met sjablonen tot het uploaden van je eigen ontwerpen. Om alle opties en hoe ze zich tot elkaar verhouden duidelijk te maken, wordt in dit artikel uitgezoomd en de complete ontwerp-workflow beschreven die beschikbaar is.  


De imedu design workflow 

De afbeelding hierboven toont de volledige imedu ontwerpworkflow van 'creators' (de 3D ontwerpers, aan de linkerkant) tot 'educators' (de mensen die templates gebruiken en de lessen organiseren, aan de rechterkant). 

De meeste docenten en opleiders zullen waarschijnlijk starten in stap 4 en 5, waar ze leerruimtes opzetten met behulp van de standaard locaties en templates. Zodra je meer ervaren bent,  of zelf 3D kunt ontwerpen, kun je ook je eigen modellen importeren in stap 1 en 2. 

Een opleider start standaard zonder 'creator rechten' en zal werken tussen stap 4 en 5 in de afbeelding hierboven, waar ze leerruimtes opzetten met behulp van bestaande 'locaties' of 'templates'. Maar accounts met 'makersrechten' kunnen ook aangepaste 3D-locaties maken en deze importeren om in hun leerruimten te gebruiken. 
We zullen elke stap afzonderlijk overlopen om wat meer in detail te beschrijven wat elke stap inhoudt. 

1. 3D-modellen maken in Blender (of een ander 3D-ontwerpprogramma) 

Als je volledige vrijheid wilt, kun je je 3D locatie ontwerpen in een 3D ontwerpprogramma zoals Blender. Dit is een gratis open-source 3D software die wordt gebruikt voor het maken van 3D modellen en animaties. Naast Blender is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende software en applicaties te gebruiken om 3D modellen te maken, zolang je maar kunt exporteren naar het glb bestandsformaat.

Omdat we werken op een web-gebaseerd platform (en mogelijk low-end laptops), is het erg belangrijk om je modellen te optimaliseren door het aantal polygonen laag te houden en de texture grootte te verkleinen. Spoke (zie volgende stappen) zal enige aanwijzingen geven over de prestaties van jouw modellen. 

2. Maak je ruimte af in Spoke 

Spoke is een online 3D scène editor die je kunt gebruiken voor imedu om jouw 3D model uit te breiden tot een scène. Een scene is een 3D model van een enkele virtuele wereld of kamer die je met avatars kunt bezoeken. 

In Spoke kun je je 3D model(len) in jouw scène importeren, en zaken toevoegen zoals audio-instellingen tussen avatars, toegangspunten, media frames, portalen, en speciale effecten. Verder kun je extra (statische!) assets toevoegen zoals afbeeldingen, video, en andere 3D modellen, totdat je een complete scène hebt gebouwd in deze web editor. 

Als je nieuw bent in de wereld van 3D-modellen en ontwerp, kun je Spoke zien als een hulpmiddel om alle individuele 'lego-stukjes' in elkaar te zetten om een complete scène te vormen. Meer informatie over Spoke vind je hier.

3. Importeer jouw scène in imedu class manager 

Zodra we ons ontwerp als 'scene' hebben opgeslagen in Spoke, kunnen we deze terugvinden onder de tab 'Eigen ontwerp' wanneer we een nieuwe ruimte kan in de ClassManager maken. 

5. Plan een les in jouw ruimte

De laatste stap in het hele proces is het plannen van een klas met de ruimte die je hebt gemaakt. (Het plannen van lessen wordt besproken in een ander artikel) 

Let op: denk eraan dat de extra mogelijkheid om 3D scenes te bewerken en te importeren als locaties in imedu (op dit moment) alleen beschikbaar is voor gebruikers met de juiste rechten. Zie je geen knop met toegang tot de Spoke editor, neem dan contact op met support. 

Still need help? Contact Us Contact Us