Hulpvragen voor opstarten virtuele les

Wanneer je een virtuele les organiseert, kan het even lastig lijken waar je moet beginnen. Zeker als dat voor de eerste keer is. 

Deze vragenlijst is opgesteld om je daarbij te helpen. Door de vragen voor jezelf te beantwoorden vorm je een goed en helder idee van je lesdoelen, opzet, lesmaterialen en communicatie richting studenten of leerlingen. 

Je kunt de vragenlijst kopiëren en voor jezelf beantwoorden. Je kunt de lijst ook alleen ter inspiratie gebruiken, het gaat erom wat het beste werkt voor jouw voorbereiding. Lees in ieder geval wel even bij de toelichting van alle vragen, want hier staan vaak nuttige tips en links.




Hoeveel leerlingen verwacht je in de les, en hoe lang duurt hij?

Dit is belangrijk omdat het heel veel uitmaakt voor je lesvorm en het verloop van de les of je met een kleine of grote groep werkt. Veel personen in de ruimte vraagt vaak om iets meer opstarttijd en meer discipline van de leerling/student, zeker als de ruimte groot is en je wilt iedereen bij elkaar houden. 

Hou er verder rekening mee dat er per ruimte maximaal 30 tot 35 leerlingen tegelijk kunnen rondlopen. Daarboven kunnen mensen al snel storingen of vertragingen ervaren in het geluid. Het helpt om eenvoudige ruimtes en minder lesmateriaal te gebruiken.  Ook kun je mensen laten meekijken vanuit de lobby, hier is de capaciteit veel groter (uiteraard alleen als de lesvorm zich daarvoor leent)

Beter is om grote groepen op te spliten over verschillende (sub)ruimtes (of 'kamers'). Hier zit geen limiet op. Heb je een groot evenement of les met meer dan 100 mensen tegelijkertijd, verspreid over verschillende ruimtes? Laat het exacte aantal en het tijdstip dan vooraf even weten aan hello@imedu.support, dan zorgen wij dat er voldoende capaciteit is. 

Tenslotte de duur. Afhankelijk van de lesvorm zal je in het begin waarschijnlijk vooral korte begeleidde lessen organiseren. Maar wanneer een groep meer gewend is, kun je er ook voor kiezen om een les langer open te laten staan, of een ruimte in te richten voor projecten die langer duren


Ik verwacht ................... leerlingen, die ik verspreid over ...................... ruimtes.

De les duurt ...... dagen ....... uren ......... minuten



Wat zijn de leerdoelen?

Noteer hier je leerdoelen op de voor jou gebruikelijke manier. Schrijf ze meteen op in de vorm voor leerlingen/studenten. Deze kun je dan later direct kopiëren naar de lesbeschrijving.


De leerdoel(en) zijn:

1.

2.

3.

.....




Welke lesvorm wil je gebruiken?

Er zijn verschillende lesvormen voor virtuele ruimtes, die afhankelijk van de situatie, tijd en groep goed of minder goed werken.  Lees in dit artikel meer over de lesvormen die wij het meest zien.

Gebruikte (hoofd)lesvorm:


Hoe verwacht je dat de les (in hoofdlijnen) zal verlopen?

Schrijf hier highlevel op hoe je de les wilt inrichten. Begin je bijv. met een introductie in een aparte ruimte? Of splits je de groep op over aparte projectruimts? Of vind alles plaats in dezelfde ruimte, maar loop je in een bepaalde volgorde door de ruimte? Hou ook rekening met opstarttijd en iedereen verzamelen.

Uiteindelijk kan het altijd anders lopen, maar door dit vooraf uit te werken ontdek je of alles wel past in de tijd en denk je alvast na over de juiste volgorde.  

Verloop van de les

Duur (in min) Activiteit Locatie in de ruimte
1
2
....

Welke omgeving ga je gebruiken?

Nu je een idee hebt van het verloop van de les, kun je ook nadenken over de beste ruimte. Wees hierin vooral creatief, en voel je niet verplicht om alles in een enkele ruimte te doen. In imedu kun je makkelijk een gecombineerde ruimte maken met zoveel 'kamers' als je wilt. En wil je een ruimte op maat? Dat kan altijd, neem dan contact op met hello@imedu.support .

Vaak komt het goed uit om de verschillende stappen uit de vorige vraag op andere locaties uit te voeren. Ook kun je heel goed meerdere ruimtes van hetzelfde typen aan elkaar koppelen. Zo kan je bijv. ook een ruimte opzetten die bestaat uit twee of drie eilanden in plaats van één, waardoor iedereen meer ruimte heeft.

Het is ook handig om na te denken hoeveel studenten/leerlingen je in elke ruimte verwacht, en wat je gaat doen in de ruimte. Uiteraard hoeft dat niet precies zo te lopen, maar het helpt je om voldoende leer- en werkruimte te creëeren

Samenstelling van de virtuele lesomgeving

Naam (deel)ruimte Type (een van de standaardruimtes of maatwerk) Aantal studenten Gebruikt voor...
1
2
...

Welk lesmateriaal heb je nodig, en waar plaats je dat?

Het voordeel van een virtuele ruimte is dat je het lesmateriaal kunt verspreiden over de ruimte. Hierdoor creëer je ook automatisch structuur in de stof door dingen bij elkaar te zetten. 

Voordat je een ruimte kan inrichten is het belangrijk dat het lesmateriaal in de juiste vorm aanwezig is. Video's, afbeeldingen en PDF bestanden kun je direct in de ruimte laden, maar het is altijd goed om dat even te testen. Controleer ook of ze goed leesbaar zijn, en bijvoorbeeld niet op een te klein of groot scherm staan. Andere materialen zoals artikelen, externe websites, of combinaties, kun je via in imedu als 'Content' invoeren en als 'info-paneel' in de ruimte plaatsen. Zie hier hoe dat werkt. 

Als je wilt dat leerlingen in gedeelde documenten werken (bijv. in Office365 of Google Docs), is het vaak handig om een leeg basis document in de ruimte zetten als info-paneel. Zo hoeft iedereen hier alleen maar op te klikken om erin te kunnen werken. Wanneer je van plan bent om tijdens de les je webcam of eigen scherm te delen, is het handig om dit ook als 'leermateriaal' op te nemen.

Het lesmateriaal

Omschrijving Type (tekst  video, link, quiz, etc.) Geplande locatie in de ruimte  Al in juiste vorm?
1
2
....

Still need help? Contact Us Contact Us