Communiceren & samenwerken
Communicatie is niet alleen belangrijk bij een persoonlijke ontmoetingen, maar ook bij een virtuele bijeenkomst. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe communicatie in imedu werkt. Hoewel sommige functies op dezelfde manier werken als andere applicaties zoals Zoom of Microsoft Teams, zijn er toch enkele verschillen, vooral in de manier waarop audio werkt in imedu. Leer er alles over in het artikel hieronder!
Natuurlijk praten met ruimtelijk geluid
In imedu kun je met je headset op een natuurlijke manier met elkaar praten. Het geluid werkt namelijk hetzelfde als in het echt.
Je hoort geluid vanuit een bepaalde richting komen (dit merk je vooral goed als je een headset op hebt), en het wordt zachter als je meer afstand van iemand neemt. Hierdoor kun je in in groepjes, en op afstand van elkaar, overleggen zonder dat je allemaal door elkaar heen praat.
Dus als je dichterbij bent hoor je iemand beter, en beweeg je verder weg dan wordt het (stem)geluid zachter. Hoe sterk dit effect is, ligt aan de instellingen van de ruimte.
Volume per persoon aanpassen
Wil je een iemand wat beter of misschien minder goed horen? Beweeg dan de muis over de desbetreffende avatar en gebruik de volumeknoppen om het geluid van die persoon harder of zachter te zetten. Eventueel kun je de persoon ook geheel verbergen. Let op: dan verdwijnt de avatar alleen voor jou. De persoon zelf blijft gewoon in de kamer, en anderen blijven de persoon ook gewoon zien.
Chatten
Elke kamer heeft een eigen groepschat. Deze open je door op de 'chat' knop te drukken. Hou er rekening mee dat iedereen in de ruimte mee kan chatten. Als je ruimte uit verschillende kamers bestaat, heeft elke kamer zijn eigen chat.
De docent kan de chat eventueel uitschakelen in het menu: 'More > Permissions > Allow chatting'.
Webcam streamen
Net als met een video-chat of vergadertool, kun je met imedu je webcam aanzetten of je scherm delen. Deze verschijnt dan 'zwevend ' in de ruimte en is voor iedereen zichtbaar. Je kunt dit scherm verplaatsen en eventueel op een wand of paneel zetten.
- Klik op 'Share' en 'Camera' om je webcam te delen.
- Wacht tot het scherm is geladen.
- Open het 'objects' menu rechtsboven, selecteer het video-object om de opties te openen.
- Klik op 'Pin to' en selecteer een frame om je scherm in te plaatsen.
Of verplaats het scherm handmatig..
- Pak het scherm op met je linkermuisknop om handmatig te verplaatsen
- Houd spatiebalk ingedrukt voor extra opties.
- Klik op de knop met de pijltjes (houd spatiebalk ingedrukt), en sleep met ingedrukte muisknop om het scherm te vergroten of verkleinen.
Desktop delen voor documenten of presentaties
Net als je webcam kun je ook je desktop delen. Dit werkt op dezelfde wijze, alleen kies je hier vooraf wat je deelt. Je kunt kiezen uit:
- Je gehele desktop delen
- Alleen een enkel venster delen
Iedereen in de ruimte kan dan op het verschijnende scherm meekijken met wat jij op je desktop doet of presenteert.
Net als je webcam (en elk ander object), kun je dit scherm ook weer op één van de frames in de ruimte plaatsen via Objects > Selecteer object > 'Pin to...'
Dingen aanwijzen of verduidelijken met de 'pen tool' (stift)
Om dingen aan te wijzen, of iets op de muur of vloer te schrijven, kun je de 'pen' tool gebruiken. Met deze tool kun je met een stift op muren en vloeren schrijven, in verschillende diktes en kleuren.
- Klik op 'Share' > 'Pen' om de pen tool te activeren. Klik 'ESC' om de stift weer neer te leggen.
- Met de stift eenmaal in je hand, gebruik je de muis en linkermuisknop om te tekenen of schrijven.
- Wissel van kleur met SHIFT+Q en SHIFT+E terwijl je de pen vasthoudt.
- Gebruik SHIFT + het wiel van je muis om de dikte van de stift te veranderen.
- Met CTRL-Z verwijder je je laatste (eigen) lijnen.
- In het 'Objects' menu rechtsboven, vind je als docent een knop om alle tekeningen (inclusief die van jezelf) in de ruimte te verwijderen.
Als docent kun je in de kamerinstellingen bepalen of anderen de pen ook kunnen gebruiken. Ga daarvoor naar 'More' > 'Room info and settings' > 'Edit' > 'Create Drawings'.